Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена на алкохола дава

...
Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена на алкохола дава
Коментари Харесай

Шотландия отчете по-малко смъртни случаи от пиене след въвеждане на минимална цена на алкохола

Проучване в Шотландия показва, че въведената политика за минимална цена на алкохола дава резултати за намаляването на смъртните случаи от корист с алкохолни питиета.  В резултат на пилотен проект на шотландското държавно управление се следи спад от 13% на смъртните случаи, свързани с консумация на алкохол, понижава и броят на приетите в болница, заяви БНР.

Шотландия стана първата в света, въвела минимална цена на алкохола през май предходната година. Тази самодейност стана факт след години на юридически борби. Вече е избрана минимална цена от 50 пенса (0,70 $ или 57 евроцента) за единица алкохол - мярка, която регистрира по едно и също време наличието на алкохол и размера на продукта.

Макар и изследването да се основава главно на наблюденията на полицията и на локалните управляващи и да няма изрично доказателство, че забележителното понижаване на смъртните случаи се дължи извънредно на минималната цена за единица алкохол, специалистите са на мнение, че това е първият и най-ясен сигнал, че тази политика понижава вредата от потреблението на алкохол. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР